Den norske folkeviseringen
Ei melding i heftet "Folkedansen i 20 aar. 1903-1923" av Ingeborg Aabraaten

FOLKEDANSEN I NORD-ODAL

Sand ungdomslag blev stiftet den 30. okt. 1898. av innhentede oplysninger fra dem som var medlemmer av Sand ungdomslag på den tid deromkrign, kan jeg godt forstå, at folkedansen var lite kjent i Odalen i den tid. De eneste danser de kunde var: "Per spelemann", "Pål sine høner", "Kråkevisa", "Kjøre vatn". Disse hadde nogen jenter på en eller annen måte fått lært, og de lærte så disse fra sig igjen til de andre i ungdomslaget. Interessen for folkedansen vokste, og så fikk man ordnet det så at de fikk istadd et leikarkursus som holdtes på Sand i 1908 av frøken Klara Semb. Kurset varte i 14 dager. Utover fra den tid har folkedansen liksom blitt kjent her. Den var da almindelig på møter og fester i ungdomslaget. alle som hadde vært med på leikarkurset, sydde sig dragter, mest hardangerdragter. Guttene brukte hvit sjorte, rød vest med blanke knapper i, sorte bukser, hvite strømper og røde sokkbånd. Det gikk bra en liten tid, men så begynte enkelte å miste interessen, og det gikk tilbake med folkedansen. På ungdomsfester skulde det jo selvfølgelig være folkeviseleik, men da var det bare nogen få som vilde være med, og det blev da ingenting.
Man kan nesten si: den blev helt bortglemt.
I 1920 holdt Norges ungdomslag et 14 dages ungdomsleidarskeid i Kongsvinger. Jeg reiste da dit som utsending fra Odalen. Der lærte jeg både songdans og turdans. Lærere var hr. og fru Øygard.

"Jeg fant behag i dansen" - og reiste hjem igjen med den tanke at jeg skulde få op igjen folkedansen i Odalen, der den nu hadde vært borte i så lang tid. Jeg begynte staks, fikk samlet sammen en liten ring og begynte å øve med dem. det gik bra en tid, men interessen for dansen var for liten, så det blev ikke noget denne gang heller. Men jeg ga ikke op! I 1921 holdt Varden et lagsleidarskeid på Kongsvinger. Hans Føsker og jeg reiste da dit som utsendinger fra Sand ungdomslag. Lærere der var frøken Klara Semb og hr. Einar Øigard. Da vi kom hjem til Odalen igjen, begynte vi med dansen. Denne gang så det ut til at det skulde gå bedre. Ialt var det 50 elever som gikk hver onsdag kveld et helt år til øvelse.

Hans Føsker og jeg driver fremdeles på med dansen, har øvelse en gang hver uke, har nu holdt på slik snart 2 år nu.

Interssen er falt hos mange, men enkelte er også like ivrige nu som før.

Ingeborg Aabraaten